Sprzęt

Jak wybrać najlepszy robot kuchenny?

robot kuchenny

Lista produktów, bez których trudno wyobrazić sobie kuchnię, jest dość długa. Jednym z nich jest robot kuchenny. Wybrany odpowiednio starannie jest w stanie wykonać za nas szereg czynności ograniczając czas spędzony w kuchni do minimum. Bywa jednak i tak, że zajmuje zdecydowanie zbyt dużo przestrzeni, a my i tak sięgamy po niego rzadko mając nieustannie wrażenie, że jakość jego pracy pozostawia wiele do życzenia. O tym, że nie należy kupować go bez analizy otwierających się przed nami możliwości, wiadomo nie od dziś. Na co powinniśmy zatem zwracać szczególną uwagę?

Jakie są rodzaje robotów kuchennych?

Jeszcze zanim zaczniemy analizować najważniejsze parametry robota kuchennego, poszukajmy odpowiedzi na pytanie o to, jaki jego rodzaj przyda nam się w największym stopniu. Oczywiście, za najbardziej popularny uchodzi tak zwany mikser – idealnie sprawdzający się tak podczas mieszania składników, jak i w trakcie ich ubijania i zagniatania. Nie jest on jednak jedynym robotem kuchennym, który zasługuje na zainteresowanie.

Jeśli przebywanie w kuchni nie jest naszą pasją, a tym samym pojawiamy się w tym pomieszczeniu jedynie raz na jakiś czas, być może lepszą opcja niż mikser okaże się rozdrabniacz znany też jako blender. Jeśli zaś lubimy przygotowywać mniej typowe potrawy – najprawdopodobniej spodoba się nam malakser, nie tylko miksujący i mieszający produkty, ale również szatkujący warzywa, rozdrabniający mięso i wyrabiający ciasto. W sprzedaży znajdziemy także tak zwane roboty planetarne nazywane zwyczajowo robotami z misą oraz coraz modniejsze urządzenia typu cooking chef, które nie ograniczają się do funkcji typowych dla robotów planetarnych, ale dodatkowo podgrzewają i gotują składniki. Oczywiście, każdy rodzaj robota kuchennego ma swoją specyfikę, zalety i niedociągnięcia. O poważnych różnicach można też mówić analizując ceny robotów będących przedstawicielami każdej z zaprezentowanych grup.

Co potrafią roboty kuchenne?

Niekiedy już sama prezentacja kolejnych robotów kuchennych pozwala nam na znalezienie odpowiedzi na pytanie o to, który z nich sprawdzi się najlepiej w naszym przypadku. Nie jest to jednak reguła. Warto więc przeanalizować również dodatkowe funkcje poszczególnych modeli. Bez względu na to, na jaki rodzaj robota kuchennego się zdecydujemy, w sprzedaży znajdziemy zarówno te, które są wyposażone w funkcję łatwego czyszczenia, jak i te, które posiadają dodatkowe miejsce na wyposażenie. Dużym ułatwieniem może okazać się choćby obecność schowka na przewód sieciowy, dzięki któremu łatwiej można utrzymać porządek w kuchni podczas korzystania z kilku urządzeń w tym samym czasie. Nowoczesne roboty kuchenne są też coraz częściej wyposażone w blokadę, która zabezpiecza je przed niewłaściwym montażem i przypadkowym użyciem. Plusem jest także obecność zabezpieczenia przed przegrzaniem przydającego się zwłaszcza wtedy, gdy z robota korzysta się dość intensywnie przez dłuższy czas.

Na jakie dodatkowe wyposażenie robotów kuchennych warto zwrócić uwagę?

Nie tylko mniej oczywiste funkcje robota mogą mieć dla nas duże znaczenie podczas poszukiwania idealnego modelu. Okazuje się, że nie mniej istotne jest dodatkowe wyposażenie. Tu najczęściej wspomina się o tarczach, które pozwalają nie tylko na rozdrabnianie produktów, ale również na krojenie ich w plasterki oraz cięcie na wiórki. W cenie są także noże do siekania, które mogą poszatkować cebulę i czosnek oraz te, dzięki którym robot kuchenny pokroi nam ziemniaki w sposób, który pozwoli na szybkie przygotowanie frytek. Ciekawymi dodatkowymi elementami wyposażenia są także mieszadła do ubijana piany i wyrabiania piany oraz wyciskarka do cytrusów. Niektóre rozbudowane modele są wyposażone także w młynek, dzięki któremu można cieszyć się aromatyczną, świeżo zmieloną kawą.

Na jakie parametry robota kuchennego zwracać szczególną uwagę?

Lista parametrów, które zasługują na szczególne podkreślenie przy wyborze robota kuchennego nie jest wcale krótka. I choć zwykle można usłyszeć, że to moc urządzenia pozwala na określenie stopnia zadowolenia z niego, nietrudno się domyślić, że nie jest ona jedynym parametrem, na który warto zwrócić uwagę.

Moc silnika

Podawana w watach moc silnika może powiedzieć nam wiele zarówno o możliwościach robota kuchennego, jak i o jego żywotności. Jest dostosowana do funkcji konkretnego rozwiązania, pewien wpływ na nią ma jednak również wielkość misy, jeśli jest ona elementem zestawu. Nietrudno się domyślić, że im moc jest większa, tym szybciej pracuje robot. Większa moc sprawia też, że praca na wysokich obrotach może trwać dłużej, co znacząco przyspiesza prace wykonywane w kuchni.

Rozmiar misy

Moda na roboty planetarne sprawiła, że do rangi szczególnie ważnego parametru urasta ten, który informuje nas o rozmiarze misy. Urządzenia kompaktowe mają zwykle niewielkie misy, których pojemność nie przekracza 0.25 litra. I one znajdują nabywców, zdecydowana większość kupujących korzysta jednak z mis, które ma w domu zwracając uwagę na brak praktycznego zastosowania dla naczynia o tak niewielkim rozmiarze. W sprzedaży znajdziemy jednak również roboty kuchenne z misami o pojemności 4,5 litra. Z pewnością można przygotować w nich posiłek składający się z wielu składników, tak duża misa może jednak nie sprawdzać się najlepiej w niewielkim pomieszczeniu kuchennym.

Liczba obrotów miksera

Czy rację mają osoby uważające, że im więcej prędkości ma robot kuchenny, tym lepiej? Choć teoria ta jest powtarzana dość często, wskazane jest podchodzenie do niej z pewną ostrożnością. Okazuje się, że możliwość samodzielnego ustawiania prędkości obrotów jest dziś domeną starszego sprzętu, a więc najtańszych modeli dostępnych w sprzedaży. W nowszych obroty są regulowane płynnie. Co więcej, pojawia się możliwość korzystania z ruchu pulsacyjnego – nieocenionego, gdy chcemy lepiej wymieszać składniki i zależy nam na tym, aby tworzyły one jednolitą masę. Z obrotami powiązana jest także wysoko ceniona funkcja płynnego startu – warta podkreślenia choćby dlatego, że robot, który nie wchodzi na początku pracy w najwyższe obroty, nie rozchlapuje też składników po kuchni.

O autorze

Mariusz Kołacz

Z zawodu mgr inż. informatyk, zwolennik nowoczesnych technologii i fan Nikoli Tesla. Prowadzi kilka blogów o tematyce technologicznej. Po godzinach lubi przeczytać dobrą książkę, pozwiedzać ciekawe miejsca w Polsce lub spędzić wolny czas na łonie natury.

Skomentuj

Kliknij tutaj aby skomentować

Korzystając z formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych tj. Imienia i Nazwiska lub pseudonimu, adresu e-mail oraz innych danych, które wpiszesz w treści komentarza. Dodatkowe informacje znajdziesz w polityce prywatności.